Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni
Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni
Szałwia lekarska ma ostry, pikantny, korzenny smak. Właśnie ze względu na to należy ją stosować w małych ilościach.
Szałwia doskonale nadaje się jako przyprawa do sosów, zup, farszy mięsnych, drobiu, wędlin, omletów, śledzi, zup rybnych, mięs z rusztu, dziczyzny.
Można nią przyprawiać również fasolę, zielony groszek i sałaty.
Kurze wątróbki przyrządzone z dodatkiem szałwii są przepyszne.
Z dodatkiem szałwii można przyrządzić pyszne masło szałwiowe.
Szałwia doskonale komponuje się z rozmarynem.
Szałwią aromatyzuje się napoje alkoholowe, wina i likiery.
Szałwia lekarska – uprawa: Szałwia lekarska – uprawa i zastosowanie
Szałwia lekarska – właściwości lecznicze: Szałwia lekarska – właściwości lecznicze
Szałwia lekarska – na włosy: Szałwia – cudowna roślina na włosy
Szałwia lekarska – zastosowanie w kosmetyce: Szałwia – zastosowanie w kosmetyce