tradycja w kuchni

Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni

Zioła i przyprawy

Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni

Szałwia lekarska – zastosowanie w kuchni

               

Szałwia lekarska ma ostry, pikantny, korzenny smak. Właśnie ze względu na to należy ją stosować w małych ilościach.


Szałwia doskonale nadaje się jako przyprawa do sosów, zup, farszy mięsnych, drobiu, wędlin, omletów, śledzi, zup rybnych, mięs z rusztu, dziczyzny.

Można nią przyprawiać również fasolę, zielony groszek i sałaty.


Kurze wątróbki przyrządzone z dodatkiem szałwii są przepyszne.


Z dodatkiem szałwii można przyrządzić pyszne masło szałwiowe.


Szałwia doskonale komponuje się z rozmarynem.


Szałwią aromatyzuje się napoje alkoholowe, wina i likiery.


Szałwia lekarska – uprawa:  Szałwia lekarska – uprawa i zastosowanie 

Szałwia lekarska – właściwości lecznicze:  Szałwia lekarska – właściwości lecznicze 

Szałwia lekarska – na włosy:  Szałwia – cudowna roślina na włosy 

Szałwia lekarska – zastosowanie w kosmetyce: Szałwia – zastosowanie w kosmetyce