Czarnuszka – zastosowanie w kuchni i ciekawostka na jej temat
Czarnuszka – zastosowanie w kuchni i ciekawostka na jej temat
Czarnuszka ma nasiona o silnym aromacie i korzennym smaku.
Bardzo często stosowana jest do posypywania pieczywa, np. bułeczek, a także jako dodatek do mięs i zup. Czarnuszka doskonale smakuje z twarogiem lub serkiem wiejskim.
Jest to przyprawa doskonale pasująca do tłustych mięs. Można nią również zastąpić pieprz.
Warto wiedzieć, że dodanie czarnuszki podczas konserwowania ogórków sprawia, że stają się one jędrne i wydłuża się ich trwałość.
Czarnuszkę siewną można stosować również do kiszenia kapusty oraz jako jeden ze składników marynaty do grillowanych mięs oraz warzyw.
Największą ciekawostką jest to, że liście czarnuszki siewnej zawierają dużo więcej witaminy C niż natka pietruszki.
Czarnuszka - uprawa: Czarnuszka siewna – uprawa i zastosowanie
Czarnuszka zastosowanie w kosmetyce: Czarnuszka siewna – zastosowanie w kosmetyce
Czarnuszka - właściwości lecznicze: Czarnuszka siewna – właściwości lecznicze