tradycja w kuchni

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Sałatki

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzyce (lub 1 puszka)
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 świeży ogórek
  • natka pietruszzki
  • ser typu feta
  • oliwki czarne (można pominąć)
  • 1 czerwona cebulka
  • oliwa z oliwek
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Warzywa pokroić w drobną kostkę.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Do powyższych składników dodać ciecierzycę.

Przygotować dressing:

Oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj, tak aby składniki dokładnie się połączyły.

Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę i całość wymieszaj.

Wierzch sałatki możesz posypać serem feta.