tradycja w kuchni

Zupa szczawiowa

Zupy

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 1 kg szczawiu
  • porcja włoszczyzny (czyli marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • cukier (można pominąć)
  • 4 jajka


Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Ugotować we wrzące i osolonej wodzie.

Szczaw posiekać, udusić na maśle, dodać do wywaru.

W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.

Mąkę przesiej, wymieszaj ze śmietaną, wlej do zupy.

Dodaj masło i ugotowane ziemniaki. Dopraw do smaku.

Do każdej porcji zupy włóż przekrojone na pół ugotowane na twardo jajko.