Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 kg szczawiu
- porcja włoszczyzny (czyli marchewka, pietruszka, seler, por)
- 4 - 5 ziemniaków
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- cukier (można pominąć)
- 4 jajka
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Ugotować we wrzące i osolonej wodzie.
Szczaw posiekać, udusić na maśle, dodać do wywaru.
W drugim garnku w osolonej wodzie ugotuj obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
Mąkę przesiej, wymieszaj ze śmietaną, wlej do zupy.
Dodaj masło i ugotowane ziemniaki. Dopraw do smaku.
Do każdej porcji zupy włóż przekrojone na pół ugotowane na twardo jajko.