Lasagne z mięsem
Lasagne z mięsem
Składniki:
- 50 dag makaronu lasagne, czyli płaty
- Ok. 50 dag mielonej wołowiny
- 70-80 dag pomidorów
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
- 15 dag startej mozzarelli
- 15 dag startego parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Oregano
- Bazylia
- Pieprz
- Sól
Beszamel:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 4 szklanki mleka
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie rozłożyć by trochę przeschły.
Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek.
Dołożyć seler oraz marchewkę, smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać mięso i smażyć przez 10 minut.
Wlać wino, wrzucić pomidory.
Całość doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Dusić przez 20 - 25 minut.
Przygotować beszamel:
Roztopić masło, wsypać mąkę i smażyć przez minutę.
Cały czas mieszając wlać mleko.
Gotować przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do natluszczonej formy wlać troszkę sosu, dać kolejno: lasagne, sos, sery i mięso.
Ostatnią warstwę zakończyć na serze.
Piec przez 20 minut w 180 stopniach.