tradycja w kuchni

Lasagne z mięsem

Obiady

Lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem

Składniki:

  • 50 dag makaronu lasagne, czyli płaty
  • Ok. 50 dag mielonej wołowiny
  • 70-80 dag pomidorów
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • 15 dag startej mozzarelli
  • 15 dag startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Pieprz
  • Sól

Beszamel:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 4 szklanki mleka

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie rozłożyć by trochę przeschły.

Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek.

Dołożyć seler oraz marchewkę, smażyć przez ok. 5 minut.

Dodać mięso i smażyć przez 10 minut.

Wlać wino, wrzucić pomidory.

Całość doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem.

Dusić przez 20 - 25 minut.

Przygotować beszamel:

Roztopić masło, wsypać mąkę i smażyć przez minutę.

Cały czas mieszając wlać mleko.

Gotować przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do natluszczonej formy wlać troszkę sosu, dać kolejno: lasagne, sos, sery i mięso.

Ostatnią warstwę zakończyć na serze.

Piec przez 20 minut w 180 stopniach.