tradycja w kuchni

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni

Zioła i przyprawy

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni

Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni

Czosnek niedźwiedzi to bardzo dobre źródło witaminy A, C oraz E, a także składników mineralnych, takich jak: mangan, żelazo, siarka oraz cynk.


W kuchni roślina ta jest zazwyczaj dodatkiem do wielu potraw, np.: sałatek, sosów, mięs lub zup.

Doskonałe w smaku jest pesto czosnkowe.


Pesto czosnkowe z liści


Składniki:

  • 2 szklanki drobno posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:

Listki czosnku niedźwiedziego należy dokładnie umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić.

Następnie dodać do nich sól i oliwę.

Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do czystego słoiczka, lekko ugniatając tak, aby na powierzchni pesto pojawiła się oliwa z oliwek.

Tak przygotowane pesto należy przechowywać w lodówce.


Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim


Składniki:

  • ok. 250 ml oliwy z oliwek
  • 5 – 6 liści czosnku niedźwiedziego


Wykonanie:

Świeże liście czosnku umyć, osuszyć i pokroić w paski.

Następnie przełożyć je do słoika i zalać je oliwą z oliwek.

Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5 tygodni.

Po upływie tego czasu listki należy wyjąć i wyrzucić, a oliwa jest gotowa do spożycia nawet do 3 miesięcy.


Zastosowanie w kosmetyce:

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce


Uprawa i charakterystyka:

Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka i zastosowanie!