Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni
Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie w kuchni
Czosnek niedźwiedzi to bardzo dobre źródło witaminy A, C oraz E, a także składników mineralnych, takich jak: mangan, żelazo, siarka oraz cynk.
W kuchni roślina ta jest zazwyczaj dodatkiem do wielu potraw, np.: sałatek, sosów, mięs lub zup.
Doskonałe w smaku jest pesto czosnkowe.
Pesto czosnkowe z liści
Składniki:
- 2 szklanki drobno posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Listki czosnku niedźwiedziego należy dokładnie umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić.
Następnie dodać do nich sól i oliwę.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do czystego słoiczka, lekko ugniatając tak, aby na powierzchni pesto pojawiła się oliwa z oliwek.
Tak przygotowane pesto należy przechowywać w lodówce.
Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- ok. 250 ml oliwy z oliwek
- 5 – 6 liści czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Świeże liście czosnku umyć, osuszyć i pokroić w paski.
Następnie przełożyć je do słoika i zalać je oliwą z oliwek.
Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5 tygodni.
Po upływie tego czasu listki należy wyjąć i wyrzucić, a oliwa jest gotowa do spożycia nawet do 3 miesięcy.
Zastosowanie w kosmetyce:
Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Uprawa i charakterystyka: