Stokrotka Pospolita – zastosowanie w kuchni!
Stokrotka Pospolita – zastosowanie w kuchni!
Charakterystykę stokrotki pospolitej oraz warunki jej uprawy przeczytasz tutaj: Stokrotka Pospolita – charakterystyka, uprawa i zastosowanie!
Stokrotka Pospolita ma zastosowanie również w kosmetyce: Kąpiel regenerująca skórę
W kuchni stokrotka pospolita ma zastosowanie do zup, sałatek, syropów oraz nalewek.
Warto wiedzieć, że stokrotki obfitują w witaminę C, beta-karoten oraz sole mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor i żelazo.
Wyciągi ze stokrotki usuwają toksyny z organizmu oraz przyspieszają przemianę materii. Ma działanie również wykrztuśne i poprawia apetyt. Łagodzi także problemy żołądkowe.
Stokrotki można podawać w sałatkach z dodatkiem rukoli, sałaty masłowej, oliwy z oliwek, pestek słonecznika, rzodkiewek oraz przypraw, np.: soli, pieprzu oraz ulubionych ziół.
Napar ze stokrotek:
1 łyżkę suszonych lub 2 łyżki świeżych kwiatów stokrotek zalać 1 szklanką wrzątku.
Przykryć i pozostawić do zaparzenia przez ok. 15 minut.
Tak przygotowany napar pić 3 – 4 razy dziennie małymi ilościami.
Stokrotki doskonale sprawdzą się do dekorowania potraw. Można nimi posypać, np.: kanapki lub dekorować desery.