tradycja w kuchni

Stokrotka Pospolita – zastosowanie w kuchni!

Zioła i przyprawy

Stokrotka Pospolita – zastosowanie w kuchni!

Stokrotka Pospolita – zastosowanie w kuchni!

Charakterystykę stokrotki pospolitej oraz warunki jej uprawy przeczytasz tutaj: Stokrotka Pospolita – charakterystyka, uprawa i zastosowanie!

Stokrotka Pospolita ma zastosowanie również w kosmetyce: Kąpiel regenerująca skórę

 

W kuchni stokrotka pospolita ma zastosowanie do zup, sałatek, syropów oraz nalewek.


Warto wiedzieć, że stokrotki obfitują w witaminę C, beta-karoten oraz sole mineralne takie jak: wapń, magnez, fosfor i żelazo.


Wyciągi ze stokrotki usuwają toksyny z organizmu oraz przyspieszają przemianę materii. Ma działanie również wykrztuśne i poprawia apetyt. Łagodzi także problemy żołądkowe.


Stokrotki można podawać w sałatkach z dodatkiem rukoli, sałaty masłowej, oliwy z oliwek, pestek słonecznika, rzodkiewek oraz przypraw, np.: soli, pieprzu oraz ulubionych ziół.


Napar ze stokrotek:

1 łyżkę suszonych lub 2 łyżki świeżych kwiatów stokrotek zalać 1 szklanką wrzątku.

Przykryć i pozostawić do zaparzenia przez ok. 15 minut.

Tak przygotowany napar pić 3 – 4 razy dziennie małymi ilościami.


Stokrotki doskonale sprawdzą się do dekorowania potraw. Można nimi posypać, np.: kanapki lub dekorować desery.