tradycja w kuchni

Pyszne korzenne gwiazdki

Ciasta

Pyszne korzenne gwiazdki

Pyszne korzenne gwiazdki

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 - 4 kropelki olejku pomarańczowego


Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z przyprawą korzenną.

Następnie posiekać z masłem.

Jajko utrzeć z cukrem, dodać olejek pomarańczowy i sól, wlać do mąki z masłem.

Zagnieść ciasto.

Następnie rozwałkować na ok. 4 milimetry i wyciąć gwiazdki za pomocą foremek.

Ułożyć je na blaszce z papierem do pieczenia.

Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Ciasteczka nie powinny się mocno zrumienić.