tradycja w kuchni

Racuszki serowe

Deser

Racuszki serowe

Racuszki serowe

Składniki:

  • 20 dag twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę.

Stale ubijając, dodawać cukier, sól oraz stopniowo po jednym żółtku.

Mąkę przesiać do miski z masą jajeczną, po czym delikatnie wymieszać.

Następnie dodać pokruszony twaróg oraz śmietanę i ponownie wymieszać do powstania jednolitej masy.

Rozgrzać olej na patelni.

Ciasto wykładać na patelnię małymi porcjami i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Podawać, np: ze śmietaną.