Racuszki serowe
Racuszki serowe
Składniki:
- 20 dag twarogu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Stale ubijając, dodawać cukier, sól oraz stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę przesiać do miski z masą jajeczną, po czym delikatnie wymieszać.
Następnie dodać pokruszony twaróg oraz śmietanę i ponownie wymieszać do powstania jednolitej masy.
Rozgrzać olej na patelni.
Ciasto wykładać na patelnię małymi porcjami i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Podawać, np: ze śmietaną.