Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zobacz!
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zobacz!
W sklepach bardzo często możemy kupić niedojrzałe awokado. Zazwyczaj są one twarde i mają gorzki smak.
Jednak można to zmienić! Poniżej poznasz sposoby na przyspieszenie procesu dojrzewania awokado!
Sposób I
Włóż awokado do papierowej torby i odłóż w ciepłe miejsce.
Sposób II
Połóż awokado obok jabłek lub bananów.
Sposób III
Owiń dokładnie całe awokado gazetą i odłóż w ciepłe miejsce, np: do nagrzanego piekarnika.
Sposób IV
Owiń dokładnie całe awokado folią aluminiową i włóż je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.
Pozostaw na 10 - 30 minut w zależności od jego stopnia dojrzałości.
Awokado jest dojrzałe, kiedy robi się miękkie i bez problemu odchodzi od pestki :)