tradycja w kuchni

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zobacz!

Porady

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zobacz!

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Zobacz!

W sklepach bardzo często możemy kupić niedojrzałe awokado. Zazwyczaj są one twarde i mają gorzki smak. 

Jednak można to zmienić! Poniżej poznasz sposoby na przyspieszenie procesu dojrzewania awokado!


Sposób I

Włóż awokado do papierowej torby i odłóż w ciepłe miejsce.


Sposób II

Połóż awokado obok jabłek lub bananów.


Sposób III

Owiń dokładnie całe awokado gazetą i odłóż w ciepłe miejsce, np: do nagrzanego piekarnika.


Sposób IV

Owiń dokładnie całe awokado folią aluminiową i włóż je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. 

Pozostaw na 10 - 30 minut w zależności od jego stopnia dojrzałości.


Awokado jest dojrzałe, kiedy robi się miękkie i bez problemu odchodzi od pestki :)