Zupa z marchwi z imbirem
Zupa z marchwi z imbirem
Składniki:
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l. wywaru z warzyw
- 1/2 pęczka kolendry
- 1,5 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Marchew obrać opłukać i pokroić w kostkę.
Łodygę selera naciowego oczyścić i drobno pokroić.Imbir dokładnie obrać i zetrzeć na tarce.
W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez ok 2 minuty.
Następnie dodać seler, marchew i imbir.
Całość dusić przez 5 - 8 minut, często mieszając.
Składniki w garnku zalać wywarem i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu.
Następnie zupę przestudzić i zmiksować.
Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do zupy.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ponownie zagotować.
Dodać kwaśną śmietanę według smaku.