tradycja w kuchni

Zupa z marchwi z imbirem

Zupy

Zupa z marchwi z imbirem

Zupa z marchwi z imbirem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ok. 2 cm kawałek imbiru
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l. wywaru z warzyw
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1,5 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Marchew obrać opłukać i pokroić w kostkę.

Łodygę selera naciowego oczyścić i drobno pokroić.

Imbir dokładnie obrać i zetrzeć na tarce.

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez ok 2 minuty.

Następnie dodać seler, marchew i imbir.

Całość dusić przez 5 - 8 minut, często mieszając.

Składniki w garnku zalać wywarem i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu.

Następnie zupę przestudzić i zmiksować.

Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do zupy.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ponownie zagotować.

Dodać kwaśną śmietanę według smaku.