tradycja w kuchni

Uszka z grzybami

Boże Narodzenie

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • ok. 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Na początek przygotować farsz:

Grzyby dokładnie wypłukać i zalać 2 szklankami ciepłej wody. Odstawić na 3 - 4 godziny.

Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Następnie odsączyć i drobno posiekać.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.

Grzyby połączyć dokładnie z cebulą, dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz.

Wyrobić jednolitą masę.


Ciasto:

Z mąki, jajka, szczypty soli i niewielkiej ilości ciepłej wody (2 - 3 łyżki) zagnieść ciasto, które po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne.

Odstawić je na 20 minut.


Następnie posypać mąką stolnice i rozwałkować cienko ciasto.

Wykroić w nim kwadraty o boku 3 - 4 cm.  Na każdym położyć odrobinę farszu.

Kwadraty złożyć po przekątnej, następnie zlepić brzegi i 2 rogi powstałego trójkątnego pierożka.


Tak przygotowane uszka gotować w osolonym wrzątku.