Uszka z grzybami
Uszka z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- ok. 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- ok. 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Na początek przygotować farsz:
Grzyby dokładnie wypłukać i zalać 2 szklankami ciepłej wody. Odstawić na 3 - 4 godziny.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Następnie odsączyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle.
Grzyby połączyć dokładnie z cebulą, dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz.
Wyrobić jednolitą masę.
Ciasto:
Z mąki, jajka, szczypty soli i niewielkiej ilości ciepłej wody (2 - 3 łyżki) zagnieść ciasto, które po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne.
Odstawić je na 20 minut.
Następnie posypać mąką stolnice i rozwałkować cienko ciasto.
Wykroić w nim kwadraty o boku 3 - 4 cm. Na każdym położyć odrobinę farszu.
Kwadraty złożyć po przekątnej, następnie zlepić brzegi i 2 rogi powstałego trójkątnego pierożka.
Tak przygotowane uszka gotować w osolonym wrzątku.