Pyszna sałatka z czerwonej kapusty
Pyszna sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soli
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Kapustę i cebulę obrać i poszatkować, posolić i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Jabłka dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Kapustę i cebulę odcisnąć z wody, dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać ocet.
Do zalewy włożyć kapustę z cebulą i jabłkami.
Całość gotować przez 10 - 15 minut.
Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
Idealnie pasuje do dań z mięs lub ciasta ziemniaczanego.