tradycja w kuchni

Pyszna sałatka z czerwonej kapusty

Surówki

Pyszna sałatka z czerwonej kapusty

Pyszna sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru


Wykonanie:

Kapustę i cebulę obrać i poszatkować, posolić i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Jabłka dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Kapustę i cebulę odcisnąć z wody, dodać jabłka i dokładnie wymieszać.

W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać ocet.

Do zalewy włożyć kapustę z cebulą i jabłkami.

Całość gotować przez 10 - 15 minut.

Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do słoiczków i pasteryzować.

Idealnie pasuje do dań z mięs lub ciasta ziemniaczanego.