Tradycyjny barszcz wigilijny
Tradycyjny barszcz wigilijny
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków
- 1 kwaśne jabłko
- 3 - 4 cebule
- 1 seler
- 7 - 8 suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ząbków czosnku
- 3 - 4 ziarenka jałowca
- 4 goździki
- cukier
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Grzyby dokładnie opłukać, zalać ok. 1 litrem wody i zagotować. Dodać szczyptę soli.
Seler oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać i z selerem dodać do grzybków.
Gotować przez ok. 60 minut. Po tym czasie grzyby wyjąć i rozdrobnić. Wywar zostawić.
Następnie oczyszczone i pokrojone buraczki zalać wodą i gotować do miękkości.
Następnie zetrzeć je na tarce na grubych oczkach, zalać 1 litrem wody i dodać szczyptę soli. Zagotować.
Dodać również listki laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna jałowca oraz obrane i starte na tarce na dużych oczkach jabłka.
Doprawić również solą i pieprzem. Dodać cukier, zagotować i wyłączyć.
Do barszczu wlać wywar z grzybów.
Doprawić do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Przed podaniem mocno zagrzać, ale nie gotować, ponieważ straci smak i kolor!