tradycja w kuchni

Tradycyjny barszcz wigilijny

Boże Narodzenie

Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny barszcz wigilijny

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 - 4 cebule
  • 1 seler
  • 7 - 8 suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 - 4 ziarenka jałowca
  • 4 goździki
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Grzyby dokładnie opłukać, zalać ok. 1 litrem wody i zagotować. Dodać szczyptę soli.

Seler oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebule obrać i z selerem dodać do grzybków.

Gotować przez ok. 60 minut. Po tym czasie grzyby wyjąć i rozdrobnić. Wywar zostawić.

Następnie oczyszczone i pokrojone buraczki zalać wodą i gotować do miękkości.

Następnie zetrzeć je na tarce na grubych oczkach, zalać 1 litrem wody i dodać szczyptę soli. Zagotować.

Dodać również listki laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna jałowca oraz obrane i starte na tarce na dużych oczkach jabłka.

Doprawić również solą i pieprzem. Dodać cukier, zagotować i wyłączyć.

Do barszczu wlać wywar z grzybów.

Doprawić do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę.


Przed podaniem mocno zagrzać, ale nie gotować, ponieważ straci smak i kolor!