tradycja w kuchni

Prosty, a zarazem pyszny i sycący sos pieczarkowy!

Sosy

Prosty, a zarazem pyszny i sycący sos pieczarkowy!

Prosty, a zarazem pyszny i sycący sos pieczarkowy!

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 - 4 łyżki śmietany 18%
  • świeża natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Pieczarki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka.

Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek zrumienić cebulę, dodać do niej pieczarki.

Smażyć, aż odparuje połowa objętości wody z pieczarek.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Następnie dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki.