Jak usunąć rdzę z blaszki do pieczenia?
Jak usunąć rdzę z blaszki do pieczenia?
Pojawienie się rdzy na blaszce do pieczenia to normalny proces zachodzący na skutek reakcji chemicznych. Nie należy w takich blaszkach piec ciast, ponieważ mogą one powodować, że ciasta będą miały żelazisty posmak.
Jak usunąć rdzę?
Sól kuchenna z kwaskiem cytrynowym
Jest to jeden ze skuteczniejszych sposobów na rdzę. Wystarczy do psoli i kwasku cytrynowego dodać odrobinę wody tak, aby powstała pasta. Posmarować tym rdzę na blaszce i pozostawić na 15 – 20 minut. Następnie wyszorować to miejsce, np.: szorstką stroną gąbki lub szczotką.
Opłukać i dokładnie osuszyć.
Cola
Podobno doskonale nadaje się do usuwania rdzy z blaszek do pieczenia i innych akcesoriów kuchennych. Wystarczy zanurzyć blaszkę ze śladami rdzy na kilka minut w coli, a następnie mocno wyszorować, wypłukać i osuszyć.
Cukier puder z cebulą
Kolejnym sposobem jest posypanie cukrem pudrem rdzy na blaszce i szorowanie tego miejsca przekrojoną na pół cebulą. Następnie umycie blachy i osuszenie.
Sól
Rdzę posypać solą, a następnie kawałkiem skórki ze słoniny mocno wetrzeć sól w blachę. Na koniec blachę wypłukać i osuszyć.