tradycja w kuchni

Kruche ciasto

Ciasta

Kruche ciasto

Kruche ciasto

Składniki: (na 1/2 kg ciasta)

  •  250g mąki pszennej typ 500
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna ze skórką

Wykonanie:

Na stolnicy usypać górkę z przesianej mąki, dodać miękkie masło, jajka i cukier.

Uzupełnić startą skórką z cytryny.

Wymieszać dokładnie składniki i wyrobić ciasto.

Podczas wyrabiania ciasta, masa powinna być ciągle odrywana od stolnicy, najlepiej za pomocą łopatki.

Następnie wyrabiać ciasto dłońmi.

Wyrobione ciasto uformować na kształt osełki, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby odpoczęło przez około 30 minut w temperaturze +6 st. C.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć z niego folię spożywczą i rozwałkować do grubości 1/2 cm, na posypanej mąką stolnicy.

Łopatką do ciasta odkleić ciasto od stolnicy.

Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie mąką.



Warto pamiętać, że temperatura masła nie powinna przekraczać 40 st. C.

Wyrabiając zbyt długo masło i mąkę rękami , ciasto mogłoby nabrać zbyt wysokiej temperatury, powodując wyklarowanie masła.

W momencie, kiedy pojawi się ten problem, można dodać do ciasta odrobinę świeżej śmietany.