Kruche ciasto
Kruche ciasto
Składniki: (na 1/2 kg ciasta)
- 250g mąki pszennej typ 500
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 cytryna ze skórką
Wykonanie:
Na stolnicy usypać górkę z przesianej mąki, dodać miękkie masło, jajka i cukier.
Uzupełnić startą skórką z cytryny.
Wymieszać dokładnie składniki i wyrobić ciasto.
Podczas wyrabiania ciasta, masa powinna być ciągle odrywana od stolnicy, najlepiej za pomocą łopatki.
Następnie wyrabiać ciasto dłońmi.
Wyrobione ciasto uformować na kształt osełki, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby odpoczęło przez około 30 minut w temperaturze +6 st. C.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć z niego folię spożywczą i rozwałkować do grubości 1/2 cm, na posypanej mąką stolnicy.
Łopatką do ciasta odkleić ciasto od stolnicy.
Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie mąką.
Warto pamiętać, że temperatura masła nie powinna przekraczać 40 st. C.
Wyrabiając zbyt długo masło i mąkę rękami , ciasto mogłoby nabrać zbyt wysokiej temperatury, powodując wyklarowanie masła.
W momencie, kiedy pojawi się ten problem, można dodać do ciasta odrobinę świeżej śmietany.