tradycja w kuchni

Nasiona chia – właściwości i ich zastosowanie! Warto wiedzieć!

Porady

Nasiona chia – właściwości i ich zastosowanie! Warto wiedzieć!

Nasiona chia – właściwości i ich zastosowanie! Warto wiedzieć!

Nasiona chia stały się w dzisiejszych czasach modne, dlaczego?

Przede wszystkim dlatego, że są bardzo zdrowe!


Nasiona chia pochodzą z Meksyku i Gwatemalii i nazywane są również nasionami szałwii hiszpańskiej. 


Co zawierają nasiona chia?

Przede wszystkim bogate są w błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dodatkowo zawierają również selen, magnez, wapń, fosfor, żelazo, witaminę b1 i E, cynk i miedź.


Warto wiedzieć, że te nasiona są niskokaloryczne i odżywcze, dlatego polecane są osobom na diecie lub odchudzającym się.


Warto wiedzieć, że nasiona chia:

  • wpływają na pracę układu trawiennego, układu krążenia oraz serca 
  • poprawiają kondycję skóry
  • wpływają na pamięć i koncentrację
  • wzmacniają wzrok
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • zapobiegają miażdżycy


Polecane są również diabetykom ze względu na właściwości normalizujące poziom cukru we krwi.


Z czym jeść nasiona chia?

Nasiona te można namoczyć , a później dodać, np.: do jogurtu, musli, budyniu, owsianki itp.

Doskonale smakują również jako dodatek do sałatek, puddingów.


Nasiona chia nie powinny być spożywane w stanach zapalnych jelit oraz w czasie innych chorób układu pokarmowego.