Nasiona chia – właściwości i ich zastosowanie! Warto wiedzieć!
Nasiona chia – właściwości i ich zastosowanie! Warto wiedzieć!
Nasiona chia stały się w dzisiejszych czasach modne, dlaczego?
Przede wszystkim dlatego, że są bardzo zdrowe!
Nasiona chia pochodzą z Meksyku i Gwatemalii i nazywane są również nasionami szałwii hiszpańskiej.
Co zawierają nasiona chia?
Przede wszystkim bogate są w błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Dodatkowo zawierają również selen, magnez, wapń, fosfor, żelazo, witaminę b1 i E, cynk i miedź.
Warto wiedzieć, że te nasiona są niskokaloryczne i odżywcze, dlatego polecane są osobom na diecie lub odchudzającym się.
Warto wiedzieć, że nasiona chia:
- wpływają na pracę układu trawiennego, układu krążenia oraz serca
- poprawiają kondycję skóry
- wpływają na pamięć i koncentrację
- wzmacniają wzrok
- obniżają poziom złego cholesterolu
- zapobiegają miażdżycy
Polecane są również diabetykom ze względu na właściwości normalizujące poziom cukru we krwi.
Z czym jeść nasiona chia?
Nasiona te można namoczyć , a później dodać, np.: do jogurtu, musli, budyniu, owsianki itp.
Doskonale smakują również jako dodatek do sałatek, puddingów.
Nasiona chia nie powinny być spożywane w stanach zapalnych jelit oraz w czasie innych chorób układu pokarmowego.