tradycja w kuchni

Pasztet z wątróbki bez pieczenia

Przystawki

Pasztet z wątróbki bez pieczenia

Pasztet z wątróbki bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 - 3 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić i osuszyć.

Następnie pokroić w grubszą kostkę.

Obsmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Warzywa podsmażyć na roztopionym maśle.

Dodać 4 - 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.

Wątróbkę i warzywa dwukrotnie przemielić przez maszynkę.

Składniki dokładnie wymieszać z przyprawami.

Powinna powstać jednolita masa.

Pasztet przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce i podawać do pieczywa.