Pasztet z wątróbki bez pieczenia
Pasztet z wątróbki bez pieczenia
Składniki:
- ok. 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 - 3 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, dokładnie oczyścić i osuszyć.
Następnie pokroić w grubszą kostkę.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Warzywa podsmażyć na roztopionym maśle.
Dodać 4 - 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Wątróbkę i warzywa dwukrotnie przemielić przez maszynkę.
Składniki dokładnie wymieszać z przyprawami.
Powinna powstać jednolita masa.
Pasztet przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce i podawać do pieczywa.