tradycja w kuchni

Placuszki ze zsiadłego mleka

Deser

Placuszki ze zsiadłego mleka

Placuszki ze zsiadłego mleka

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.

Powinno powstać gładkie ciasto.

Kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany olej.

Należy zwrócić uwagę na to, że zbyt wysoka temperatura tłuszczu spowoduje, że placki będą ciemne.

Natomiast niedostatecznie rozgrzany olej zostanie wchłonięty przez ciasto.

Dlatego najlepiej najpierw wykonać próbę na małej porcji ciasta.

Plaki smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać na ciepło.