tradycja w kuchni

Chrupiące krokiety z pysznym farszem

Obiady

Chrupiące krokiety z pysznym farszem

Chrupiące krokiety z pysznym farszem

Składniki:

  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek lub koperek
  • 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przestudzić i zmielić.

Wyrobić z surowym jajkiem, masłem, mąką i solą.

Ciasto ziemniaczane rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

Następnie pokroić na prostokąty (mniej więcej 10x8cm).

Gotowane jajka posiekać, wymieszać z rozdrobnionym koperkiem lub szczypiorkiem i śmietaną. 

Doprawić do smaku sola i pieprzem.

Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu i zrolować, dokładnie skleić brzegi.

Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i ulubioną surówką.