Chrupiące krokiety z pysznym farszem
Chrupiące krokiety z pysznym farszem
Składniki:
- ok. 80 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Farsz:
- 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek lub koperek
- 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przestudzić i zmielić.
Wyrobić z surowym jajkiem, masłem, mąką i solą.
Ciasto ziemniaczane rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
Następnie pokroić na prostokąty (mniej więcej 10x8cm).
Gotowane jajka posiekać, wymieszać z rozdrobnionym koperkiem lub szczypiorkiem i śmietaną.
Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu i zrolować, dokładnie skleić brzegi.
Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i ulubioną surówką.