tradycja w kuchni

Soczewica – właściwości i zastosowanie w zależności od koloru

Porady

Soczewica – właściwości i zastosowanie w zależności od koloru

Soczewica – właściwości i zastosowanie w zależności od koloru

Soczewica należy do grupy roślin strączkowych.

Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej.


Soczewica jest składnikiem wielu potraw wegetariańskich. Zalecana jest głównie dla osób z nadwagą ze względu na dużą zawartość błonnika.


Soczewica jest bogata w:

  • białko
  • kwas foliowy
  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • potas
  • fosfor
  • miedź
  • magnez
  • cynk
  • wapń
  • żelazo
  • jod
  • sód
  • cynk


Zastosowanie soczewicy w zależności od koloru:


Soczewica czerwona:

To soczewica brązowa pozbawiona łupinki.

Jest najbardziej delikatna i najdrobniejsza ze wszystkich odmian, a co za tym idzie najszybsza w gotowaniu. Doskonale nadaje się do past, sosów, zup.


Soczewica zielona:

Ma wyrazisty, ostry smak.

Zaleca się ją do sporządzania pierogów, kremów, farszy, pasztetów i sałatek.


Soczewica brązowa:

Są to nasiona soczewicy czerwonej, która nie została oczyszczona z powłoki.

Ze względu na twardość nasion gotuje się ją nawet przez godzinę.

Jej cechą charakterystyczną jest intensywny smak.

Zalecana jest do wyrobu pasztetów, gulaszu, kotletów.


Soczewica żółta:

Doskonale nadaje się do zup. Pasuje również do sporządzania krokietów, pasztetów, sosów i gołąbków.


Soczewica czarna:

Swoim wyglądem przypomina kawior.

Nasiona tej soczewicy mają intensywny ziemisto – orzechowy smak.

Doskonale smakuje jako dodatek do zup, warzyw i ryżu.

Soczewicę czarną uznaje się jako najzdrowszą, dzięki zawartości antyoksydacyjnych barwników.