Soczewica – właściwości i zastosowanie w zależności od koloru
Soczewica – właściwości i zastosowanie w zależności od koloru
Soczewica należy do grupy roślin strączkowych.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej.
Soczewica jest składnikiem wielu potraw wegetariańskich. Zalecana jest głównie dla osób z nadwagą ze względu na dużą zawartość błonnika.
Soczewica jest bogata w:
- białko
- kwas foliowy
- witaminę C
- witaminę A
- witaminę K
- witaminy z grupy B
- potas
- fosfor
- miedź
- magnez
- cynk
- wapń
- żelazo
- jod
- sód
- cynk
Zastosowanie soczewicy w zależności od koloru:
Soczewica czerwona:
To soczewica brązowa pozbawiona łupinki.
Jest najbardziej delikatna i najdrobniejsza ze wszystkich odmian, a co za tym idzie najszybsza w gotowaniu. Doskonale nadaje się do past, sosów, zup.
Soczewica zielona:
Ma wyrazisty, ostry smak.
Zaleca się ją do sporządzania pierogów, kremów, farszy, pasztetów i sałatek.
Soczewica brązowa:
Są to nasiona soczewicy czerwonej, która nie została oczyszczona z powłoki.
Ze względu na twardość nasion gotuje się ją nawet przez godzinę.
Jej cechą charakterystyczną jest intensywny smak.
Zalecana jest do wyrobu pasztetów, gulaszu, kotletów.
Soczewica żółta:
Doskonale nadaje się do zup. Pasuje również do sporządzania krokietów, pasztetów, sosów i gołąbków.
Soczewica czarna:
Swoim wyglądem przypomina kawior.
Nasiona tej soczewicy mają intensywny ziemisto – orzechowy smak.
Doskonale smakuje jako dodatek do zup, warzyw i ryżu.
Soczewicę czarną uznaje się jako najzdrowszą, dzięki zawartości antyoksydacyjnych barwników.