tradycja w kuchni

Placki ziemniaczane na ostro

Obiady

Placki ziemniaczane na ostro

Placki ziemniaczane na ostro

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ostrego startego żółtego sera (można pominąć)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Wyłożyć do osączenia na sitko ustawione na garnuszku.

Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Masę ziemniaczaną przełożyć do miski.

Delikatnie odlać sok z garnka, a osadzoną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczanej.

Dodać cebulę, wbić jajka, wsypać mąkę ze szczyptą soli.

Połączyć składniki.

Następnie dodać ser i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeżeli używamy tych składników.

Ciasto kłaść na rozgrzany olej, formując płaskie placki.

Smażyć na dość dużym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, np: z sosem czosnkowym.