Placki ziemniaczane na ostro
Placki ziemniaczane na ostro
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ostrego startego żółtego sera (można pominąć)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Wyłożyć do osączenia na sitko ustawione na garnuszku.
Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Masę ziemniaczaną przełożyć do miski.
Delikatnie odlać sok z garnka, a osadzoną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Dodać cebulę, wbić jajka, wsypać mąkę ze szczyptą soli.
Połączyć składniki.
Następnie dodać ser i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeżeli używamy tych składników.
Ciasto kłaść na rozgrzany olej, formując płaskie placki.
Smażyć na dość dużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, np: z sosem czosnkowym.