tradycja w kuchni

Pikantne pałki kurczaka

Obiady

Pikantne pałki kurczaka

Pikantne pałki kurczaka doskonałe na obiad

Składniki:


  • 8 pałek kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki drobno pokrojonego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebulka
  • ok. 70 ml sosu sojowego


Wykonanie:

Pałki kurczaka umyć i osuszyć.

Przygotować marynatę: cebulkę oraz imbir obrać i drobno posiekać.

Olej wymieszać z sosem sojowym. Dodać do niego posiekany imbir i cebulę.

Pałki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i przykryć folią aluminiową.

Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Piekarnik nagrzać do 200℃.

Pałki z marynatą ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania.

Piec ok. 1 godzinę, aż mięso będzie złocistobrązowe i miękkie.