Pikantne pałki kurczaka
Pikantne pałki kurczaka doskonałe na obiad
Składniki:
- 8 pałek kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki drobno pokrojonego korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebulka
- ok. 70 ml sosu sojowego
Wykonanie:
Pałki kurczaka umyć i osuszyć.
Przygotować marynatę: cebulkę oraz imbir obrać i drobno posiekać.
Olej wymieszać z sosem sojowym. Dodać do niego posiekany imbir i cebulę.
Pałki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i przykryć folią aluminiową.
Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 200℃.
Pałki z marynatą ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania.
Piec ok. 1 godzinę, aż mięso będzie złocistobrązowe i miękkie.