Pyszne ptysie z bitą śmietaną
Pyszne ptysie z bitą śmietaną
Składniki:
- ok. 20 dag mąki pszennej
- 18 dag masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 1 szkl schłodzonej śmietanki 30%
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zagotować 1 szklankę wody, rozpuścić w niej masło.
Do wrzącego tłuszczu wsypać przesianą przez sitko mąkę i sól.
Zestawić z ognia i otrzeć na gładko.
Masę ubijać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż stanie się błyszcząca.
Następnie lekko ją przestudzić i ucierać, wbijając po 1 jajku.
Masę wyrabiać do całkowitego wystygnięcia.
Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Ciasto piec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 st. C.
(W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.)
Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 st. C. i piec przez kolejne 10 minut.Ptysie wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na połowy.
Przygotować nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać jeszcze przez chwilę, aż się rozpuści.
Ptysie napełnić nadzieniem i oprószyć cukrem pudrem.
Doskonale smakują z owocami.