tradycja w kuchni

Pyszne ptysie z bitą śmietaną

Deser

Pyszne ptysie z bitą śmietaną

Pyszne ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

  • ok. 20 dag mąki pszennej
  • 18 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 1 szkl schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Zagotować 1 szklankę wody, rozpuścić w niej masło.

Do wrzącego tłuszczu wsypać przesianą przez sitko mąkę i sól.

Zestawić z ognia i otrzeć na gładko.

Masę ubijać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż stanie się błyszcząca.

Następnie lekko ją przestudzić i ucierać, wbijając po 1 jajku.

Masę wyrabiać do całkowitego wystygnięcia.

Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.


Masą napełnic szprycę i wycisnąć ok. 15 krążków na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Ciasto piec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 st. C. 

(W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.)

Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 st. C. i piec przez kolejne 10 minut.

Ptysie wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na połowy.


Przygotować nadzienie:

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, ubijać jeszcze przez chwilę, aż się rozpuści.

Ptysie napełnić nadzieniem i oprószyć cukrem pudrem.

Doskonale smakują z owocami.