tradycja w kuchni

Doskonała ryba w cieście piwnym

Obiady

Doskonała ryba w cieście piwnym

Doskonała ryba w cieście piwnym

Składniki:

  • 2 filety z ryby, np: dorsz
  • 1 jajko
  • ok. 4 - 5 łyżek mąki
  • ok. 1/2 szklanki piwa
  • sól
  • pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • ulubione zioła, np: majeranek, bazylia

Wykonanie:

Rybę umyć, oprószyć przyprawami.

Jajko, mąkę i piwo  rozmącić na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Mąkę należy dosypywać małymi ilościami, ponieważ jej ilość zależy od jej stanu wilgotności.

Na talerz nasypać odrobinę mąki i obtaczać w niej rybę, a następnie w cieście.

Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.