tradycja w kuchni

Najlepsze domowe wafle przekładane

Deser

Najlepsze domowe wafle przekładane

Najlepsze domowe wafle przekładane

Składniki:

  • 2 opakowania wafli
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl mleka w proszku
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło i cukier zalać 1/2 szklanki wody, gotować na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.

Wystudzić.

Następnie wsypać mleko w proszku, kakao i orzechy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Wafle smarować gęstniejącą masą i układać jeden na drugim.

Wafle należy delikatnie dociskać. 

Wierzchniego wafla nie smarować.

Całość przycisnąć i obciążyć. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.