Kurczak po polsku
Kurczak po polsku
Składniki:
- kurczak wielkości ok 1,3 kg
- ok. 150 g wątróbki drobiowej
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko
- natka pietruszki (garść)
- koperek (garść)
- 4 - 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- ok. 150 g masła
- 1 jabłko
Wykonanie:
Z soli, pieprzu, majeranku, soku z cytryny i zmiażdżonego czosnku zrobić mieszankę i natrzeć nią kurczaka wewnątrz i zewnątrz.
Kurczaka włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny.
Przygotować nadzienie:
W misce utrzeć 100 g masła, dodać żółtko i nadal ucierać.
Pianę ubić na sztywno i dodać do masy.
Namoczoną bułkę również dodać do masy i całość powoli i dokładnie wymieszać.
Oczyszczoną wątróbkę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki i koperek posiekać.
Następnie wszystko dodać do utartej masy, doprawić do smaku i wymieszać.
Kurczaka napełnić farszem i zszyć.
Pozostałe masło roztopić i polać nim kurczaka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200 st. C. i piec ok. 60 minut.
W połowie pieczenia dodać jabłka pokrojone w ćwiartki.
Przed podaniem polać powstałym sosem.