tradycja w kuchni

Kurczak po polsku

Obiady

Kurczak po polsku

Kurczak po polsku

Składniki:

  • kurczak wielkości ok 1,3 kg
  • ok. 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki (garść)
  • koperek (garść)
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • ok. 150 g masła
  • 1 jabłko

Wykonanie:

Z soli, pieprzu, majeranku, soku z cytryny i zmiażdżonego czosnku zrobić mieszankę i natrzeć nią kurczaka wewnątrz i zewnątrz.

Kurczaka włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny.

Przygotować nadzienie:

W misce utrzeć 100 g masła, dodać żółtko i nadal ucierać.

Pianę ubić na sztywno i dodać do masy.

Namoczoną bułkę również dodać do masy i całość powoli i dokładnie wymieszać.

Oczyszczoną wątróbkę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki i koperek posiekać.

Następnie wszystko dodać do utartej masy, doprawić do smaku i wymieszać.

Kurczaka napełnić farszem i zszyć.

Pozostałe masło roztopić i polać nim kurczaka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200 st. C. i piec ok. 60 minut.

W połowie pieczenia dodać jabłka pokrojone w ćwiartki.

Przed podaniem polać powstałym sosem.