tradycja w kuchni

Kotlety z kalafiora

Obiady

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 - 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • ok. 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • oregano
  • bazylia

Wykonanie:

Kalafiora ugotować na miękko w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu wyjąć z wody i pognieść na gładką masę.

Dodać bułkę tartą(tyle, by dało się formować kotleciki).

Dodać również jajko, pieprz, ser, pietruszkę i wyrobić.

Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.