tradycja w kuchni

Tradycyjne placki ziemniaczane

Obiady

Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 - 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych lub dużych otworach.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać do ziemniaków.

Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.

Placuszki smażyć z obu stron.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać je na papierowy ręcznik.

Potem na talerz.

Do ciasta można dodać 1 łyżkę śmietany - ciasto będzie bardziej puszyste.