Pyzy z twarogiem
Pyzy z twarogiem
Składniki:
- 20 ziemniaków (15 ugotowanych i 5 surowych)
- ok. 40 dag twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- sól
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez maszynkę.
Sok z ziemniaków wyciśnij do miseczki i odstaw na 10 - 15 minut.
Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków.
Połącz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób.
Przygotuj nadzienie:
twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel 3 razy w maszynce do mięsa.
Wbij jajko, dodaj masło, drobno posiekane listki mięty i sól do smaku.
Dokładnie wymieszaj.
Z ciasta ziemniaczanego formuj większe kulki, spłaszcz je, a pośrodku nakładaj nadzienie.
Mocno ściśnij formując okrągłe pyzy.
Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 25 minut.
Wyjmij odsącz i podawaj.
Najlepiej smakują z masłem lub śmietaną.