tradycja w kuchni

Pyzy z twarogiem

Obiady

Pyzy z twarogiem

Pyzy z twarogiem

Składniki:

  • 20 ziemniaków (15 ugotowanych i 5 surowych)
  • ok. 40 dag twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez maszynkę.

Sok z ziemniaków wyciśnij do miseczki i odstaw na 10 - 15 minut.

Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków.

Połącz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób.

Przygotuj nadzienie:

twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel 3 razy w maszynce do mięsa.

Wbij jajko, dodaj masło, drobno posiekane listki mięty i sól do smaku.

Dokładnie wymieszaj.

Z ciasta ziemniaczanego formuj większe kulki, spłaszcz je, a pośrodku nakładaj nadzienie.

Mocno ściśnij formując okrągłe pyzy.

Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 25 minut.

Wyjmij odsącz i podawaj.

Najlepiej smakują z masłem lub śmietaną.