Tradycyjne flaki wołowe
Tradycyjne flaki wołowe
Składniki:
- ok. 800 g flaków wołowych
- 1 por
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 0,5 selera
- 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 pomidor (można pominąć)
- 100 - 150 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek (lub olej)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Falki wołowe umyć i gotować w 1 litrze wody do miękkości (przez ok. 1,5 godziny).
Następnie odcedzić je, ostudzić i pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Por umyć, oczyścić i pokroić w krążki.
Marchewkę i seler umyć, obrać i pokroić w słupki lub kostkę.
Warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać flaki, podlać niewielką ilością bulionu i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki razem z zalewą oraz sparzony i obrany ze skórki, pokrojony pomidor.
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.Na koniec flaki doprawić solą, pieprzem, masłem i majerankiem.
Przed podaniem można posypać natką pietruszki.