tradycja w kuchni

Tradycyjne flaki wołowe

Zupy

Tradycyjne flaki wołowe

Tradycyjne flaki wołowe

Składniki:

  • ok. 800 g flaków wołowych
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 selera
  • 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 pomidor (można pominąć)
  • 100 - 150 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Falki wołowe umyć i gotować w 1 litrze wody do miękkości (przez ok. 1,5 godziny).

Następnie odcedzić je, ostudzić i pokroić w paski.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Por umyć, oczyścić i pokroić w krążki.

Marchewkę i seler umyć, obrać i pokroić w słupki lub kostkę.

Warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Dodać flaki, podlać niewielką ilością bulionu i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki razem z zalewą oraz sparzony i obrany ze skórki, pokrojony pomidor.

Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Na koniec flaki doprawić solą, pieprzem, masłem i majerankiem.

Przed podaniem można posypać natką pietruszki.