tradycja w kuchni

Pyszny krupnik z suszonymi grzybami

Zupy

Pyszny krupnik z suszonymi grzybami

Pyszny krupnik z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 0,5 pęczka włoszczyzny
  • 6 - 7 suszonych borowików (lub podgrzybków)
  • 0,5 szkl kaszy jęczmiennej
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby dokładnie opłukać i zalać 1 litrem wody. Odstawić na 2 godziny, a następnie pokroić w paski lub kostkę.

Żeberka wieprzowe umyć i wrzucić do garnka. Zalać ok. 1 litrem zimnej wody i zagotować.

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.

Po upływie tego czasu wsypać kaszę jęczmienną, dodać listki laurowe, ziele angielskie, grzyby i sól.

Dodać również umyte i pokrojone w kostkę warzywa z porcji rosołowej (oprócz kapusty).

Całość gotować przez ok. 50 minut.

20 minut przed końcem gotowania dodać obrane i pokrojone z kostkę ziemniaki.

Na koneic zupę doprawić pieprzem i solą.

Przed podaniem posypać rozdrobnionym koperkiem.