Pyszny krupnik z suszonymi grzybami
Pyszny krupnik z suszonymi grzybami
Składniki:
- 30 dag żeberek wieprzowych
- 0,5 pęczka włoszczyzny
- 6 - 7 suszonych borowików (lub podgrzybków)
- 0,5 szkl kaszy jęczmiennej
- 2 - 3 ziemniaki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- natka pietruszki
- majeranek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby dokładnie opłukać i zalać 1 litrem wody. Odstawić na 2 godziny, a następnie pokroić w paski lub kostkę.
Żeberka wieprzowe umyć i wrzucić do garnka. Zalać ok. 1 litrem zimnej wody i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.
Po upływie tego czasu wsypać kaszę jęczmienną, dodać listki laurowe, ziele angielskie, grzyby i sól.
Dodać również umyte i pokrojone w kostkę warzywa z porcji rosołowej (oprócz kapusty).
Całość gotować przez ok. 50 minut.
20 minut przed końcem gotowania dodać obrane i pokrojone z kostkę ziemniaki.
Na koneic zupę doprawić pieprzem i solą.
Przed podaniem posypać rozdrobnionym koperkiem.