Tradycyjny, domowy kapuśniak
Tradycyjny, domowy kapuśniak
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 porcja rosołowa
- 3 - 4 plasterki boczku
- kawałek słoniny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 - 3 ziemniaki
- 0,5 cebuli
- szczypta soli
- 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 kostka bulionu warzywnego (można pominąć)
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka włożyć porcję rosołową i zalać zimną wodą.
Następnie dodać obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę.
Dodać również ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.
Całość gotować przez 40 - 45 minut.
W między czasie łyżką cedzakową zbierać szumowiny.
Po upływie tego czasu do zupy dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i gotować dalej przez ok. 20 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kostkę bulionu warzywnego. Zupę gotować nadal na małym ogniu.
W między czasie cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, boczek pokroić w paseczki lub również w kostkę, a słoninę rozdrobnić w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Następnie dodać do kapuśniaku i gotować jeszcze przez ok. 15 minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Kapuśniak posypać umytą i rozdrobnioną natką pietruszki.