tradycja w kuchni

Tradycyjny, domowy kapuśniak

Zupy

Tradycyjny, domowy kapuśniak

Tradycyjny, domowy kapuśniak

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 porcja rosołowa
  • 3 - 4 plasterki boczku
  • kawałek słoniny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • szczypta soli
  • 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 kostka bulionu warzywnego (można pominąć)
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Do garnka włożyć porcję rosołową i zalać zimną wodą.

Następnie dodać obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę.

Dodać również ziele angielskie, liście laurowe oraz sól.

Całość gotować przez 40 - 45 minut.

W między czasie łyżką cedzakową zbierać szumowiny.

Po upływie tego czasu do zupy dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i gotować dalej przez ok. 20 minut.

Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kostkę bulionu warzywnego. Zupę gotować nadal na małym ogniu.

W między czasie cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, boczek pokroić w paseczki lub również w kostkę, a słoninę rozdrobnić w kostkę.

Wszystkie powyższe składniki podsmażyć na patelni na złoty kolor.

Następnie dodać do kapuśniaku i gotować jeszcze przez ok. 15 minut.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Kapuśniak posypać umytą i rozdrobnioną natką pietruszki.