tradycja w kuchni

Zupa porowa z ziemniakami

Zupy

Zupa porowa z ziemniakami

Zupa porowa z ziemniakami

Składniki:

  • 4 pory
  • 4 ziemniaki
  • 4 szkl bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2, 5 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl gęstej śmietany 18%
  • szczypiorek świeży
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

W garnku roztopić masło i na rozgrzane wrzucić umyte, odsączone i drobno posiekane białe części pora.

Dodać również obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczony seler oraz obrany i drobno posiekany czosnek.

Całość smażyć, aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaki obrać i pokroić ma małą kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 

Ziemniaki dodać do smażonych warzyw i zalać wrzącym bulionem.

Zupę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Następnie ostudzić i zmiksować (można pominąć).

Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodać zahartowaną śmietanę.

Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.