Zupa porowa z ziemniakami
Zupa porowa z ziemniakami
Składniki:
- 4 pory
- 4 ziemniaki
- 4 szkl bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 2, 5 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl gęstej śmietany 18%
- szczypiorek świeży
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W garnku roztopić masło i na rozgrzane wrzucić umyte, odsączone i drobno posiekane białe części pora.
Dodać również obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczony seler oraz obrany i drobno posiekany czosnek.
Całość smażyć, aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaki obrać i pokroić ma małą kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki dodać do smażonych warzyw i zalać wrzącym bulionem.
Zupę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Następnie ostudzić i zmiksować (można pominąć).
Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodać zahartowaną śmietanę.
Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.