Ekspresowa zupa pieczarkowa
Ekspresowa zupa pieczarkowa
Składniki:
- 40 - 50 dag pieczarek
- 1,5 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
- 1 cebula
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 0,5 szkl śmietanki 18% lub 30%
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Na roztopione na patelni masło wrzucić rozdrobnioną cebulę, zeszklić.
Następnie dodać do niej pieczarki i smażyć, aż się zrumienią, a woda odparuje.
Rosół drobiowy zagotować, dodać do niego pieczarki z cebulą.Gotować przez 15 - 20 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu przestudzić i zmiksować.Na koniec doprawić do smaku sola i pieprzem.
Mąkę rozmieszać w śmietance i dodać do zupy.
Całość zagotować i podawać.