tradycja w kuchni

Ekspresowa zupa pieczarkowa

Zupy

Ekspresowa zupa pieczarkowa

Ekspresowa zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 40 - 50 dag pieczarek
  • 1,5 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 0,5 szkl śmietanki 18% lub 30%
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.

Na roztopione na patelni masło wrzucić rozdrobnioną cebulę, zeszklić.

Następnie dodać do niej pieczarki i smażyć, aż się zrumienią, a woda odparuje.

Rosół drobiowy zagotować, dodać do niego pieczarki z cebulą.

Gotować przez 15 - 20 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu przestudzić i zmiksować.

Na koniec doprawić do smaku sola i pieprzem.

Mąkę rozmieszać w śmietance i dodać do zupy.

Całość zagotować i podawać.