tradycja w kuchni

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

Porady

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

Rosół jest jednyą z najbardziej znanych zup kuchni polskiej.

Ma ona swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedni nazywają ją tłuszczem z wodą, a inni nie wyobrażają sobie bez niej niedzielnego obiadu lub przyjęć rodzinnych.

Warto wiedzieć, że gotowanie rosołu również nie jest proste i nie jest to tylko wrzucenie do garnka warzyw, mięsa i nalanie wody.

Poznaj zasady dzięki którym zupa ta będzie klarowna, a smak zachwyci wszystkich gości.


Zasada I:

Ważne jest z jakiego mięsa gotowany jest rosół.

Wiadomo, że najlepszy wychodzi z wiejskiej kury, jednak jeżeli nie mamy takiej możliwości możemy ją zastąpić kurczakiem zagrodowym.

Najlepszy rosół wychodzi jednak z mięsa mieszanego, np z : kurczaka, kaczki i wołowiny - jego smak jest dużo bogatszy.


Zasada II:

Mięso z którego gotowany jest rosół nie powinno być zamrożone!


Zasada III:

Rosół podczas gotowania powinien "mrugać", nie może być gotowany szybko i na dużym ogniu.


Zasada IV:

Dodanie opalanej cebuli.

Jedni twierdzą, że jest ona zbędnym składnikiem, natomiast inni nie wyobrażają sobie bez niej rosołu.

Warto wiedzieć, że dodanie takiej cebuli nada rosołowi klarowności oraz wyśmienitego smaku.


Zasada V:

Mięsa nie należy dawać do wrzątku, ponieważ w tym momencie bardzo szybko wytwarza się z mięsa białko, czyli tzw. szumowiny, które trzeba ściągać łyżką.

Mięso zalewa się zimną wodą i dopiero wstawia do gotowania.