tradycja w kuchni

Kartoflanka z chrzanem

Zupy

Kartoflanka z chrzanem

Kartoflanka z chrzanem

Składniki:

  • ok. 60 dag ziemniaków
  • ok. 30 - 40 dag wieprzowiny z łopatki
  • 6 szklanek bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 1 - 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka winne
  • 1 - 2 cebule
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki smalcu (może być olej)
  • posiekany koprek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Mięso pokroić w małą kostkę, włożyć do gotującego się bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Po 25 - 30 minutach dodać obrane i pokrojone z kostkę ziemniaki.

Obrane jabłka pokroić na małe cząstki, zrumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju, przełożyć do miseczki.

Posiekaną cebulę podsmażyć na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprószyć mąką.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cebulę, jabłka i startą marchewkę włożyć do zupy i gotować przez 10 - 15 minut.

Na koniec dodać chrzan oraz doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Przed podaniem na talerzach posypać umytym i drobno posiekanym koperkiem.