tradycja w kuchni

Najlepszy przepis na kopytka

Obiady

Najlepszy przepis na kopytka

Najlepszy przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
  • 1 jajko
  • sól


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.

Następnie zalać je wodą, dodać 0,5 łyżki soli i gotować przez ok. 20 - 25 minut, aż będą miękkie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i całkowicie wystudzić.

Przecisnąć przez praskę, przełożyć do misek, dodać mąkę pszenną i jajko. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki.

Z każdego kawałka uformować wałek o średnicy 2 - 2,5 cm. Pokroić na mniejsze, ukośne kluski.

W garnku zagotować ok. 3 litrów wody ze szczyptą soli.

Kopytka wrzucać partiami na wrzątek i od chwili wypłynięcia gotować jeszcze przez 2 - 3 minuty.

Kopytka wyjmować łyżką cedzakową.