Najlepszy przepis na kopytka
Najlepszy przepis na kopytka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
- 1 jajko
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.
Następnie zalać je wodą, dodać 0,5 łyżki soli i gotować przez ok. 20 - 25 minut, aż będą miękkie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i całkowicie wystudzić.Przecisnąć przez praskę, przełożyć do misek, dodać mąkę pszenną i jajko. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka uformować wałek o średnicy 2 - 2,5 cm. Pokroić na mniejsze, ukośne kluski.
W garnku zagotować ok. 3 litrów wody ze szczyptą soli.
Kopytka wrzucać partiami na wrzątek i od chwili wypłynięcia gotować jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Kopytka wyjmować łyżką cedzakową.