Gołąbki z farszem warzywnym
Gołąbki z farszem warzywnym
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 2 woreczki ryżu
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- słodka paryka
- olej do smażenia
Sos:
- ok. 75 dag pomidorów (mogą być w puszki)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
Marchewkę, seler i cebulę obrać i umyć.
Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
Dodać marchewkę i seler i smażyć warzywa, aż zmiękną.
Zawartość patelni wymieszać z ryżem, dodać sól i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciągnąć głąb u nasady, oddzielić liście.
Zagotwać wodę, wrzucać partiami liście, gotować ok. 5 minut.
Wyjąć je, osączyć, wystudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.
Nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.
Gołąbki ułożyć w brytfannie jeden obok drugiego.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pomidory, aż odparują i zgęstnieją.
Dodać sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlać sos do brytfanny.
Gołąbki piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.Następnie wyłożyć na półmisek i polać sosem.