tradycja w kuchni

Gołąbki z farszem warzywnym

Obiady

Gołąbki z farszem warzywnym

Gołąbki z farszem warzywnym

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka paryka
  • olej do smażenia

Sos:

  • ok. 75 dag pomidorów (mogą być w puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.

Marchewkę, seler i cebulę obrać i umyć.

Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.

Dodać marchewkę i seler i smażyć warzywa, aż zmiękną.

Zawartość patelni wymieszać z ryżem, dodać sól i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciągnąć głąb u nasady, oddzielić liście.

Zagotwać wodę, wrzucać partiami liście, gotować ok. 5 minut.

Wyjąć je, osączyć, wystudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.

Nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.

Gołąbki ułożyć w brytfannie jeden obok drugiego.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pomidory, aż odparują i zgęstnieją.

Dodać sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wlać sos do brytfanny.

Gołąbki piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

Następnie wyłożyć na półmisek i polać sosem.