Tagliatelle z szynką i śmietaną
Tagliatelle z szynką i śmietaną
Składniki:
- 350 - 400 g szynki
- 3 - 4 łyżki smietany (ja dałam 18%)
- ok. 50 g parmezanu
- ok. 500 g makaronu tagliatelle
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szynkę pokroić w kostkę lub w paseczki, podsmażyć na rozgrzanej odrobinie oliwie z oliwek.
Następnie dodać śmietanę oraz starty parmezan.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
Makaronu po odcedzeniu nie należy płukać zimną wodą.
Makaron przełożyć na patelnię ze śmietaną i szynką i dokładnie wymieszać.Na koniec posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem.
Dodatkowo można posypać listkami bazylii lub natką pietruszki.