tradycja w kuchni

Tagliatelle z szynką i śmietaną

Obiady

Tagliatelle z szynką i śmietaną

Tagliatelle z szynką i śmietaną

Składniki:

  • 350 - 400 g szynki
  • 3 - 4 łyżki smietany (ja dałam 18%)
  • ok. 50 g parmezanu
  • ok. 500 g makaronu tagliatelle
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Szynkę pokroić w kostkę lub w paseczki, podsmażyć na rozgrzanej odrobinie oliwie z oliwek.

Następnie dodać śmietanę oraz starty parmezan. 

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

Makaronu po odcedzeniu nie należy płukać zimną wodą.

Makaron przełożyć na patelnię ze śmietaną i szynką i dokładnie wymieszać.

Na koniec posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem.

Dodatkowo można posypać listkami bazylii lub natką pietruszki.