Domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem
Składniki:
- ok. 2 kg buraczków
- ok. 0,5 kg korzenia chrzanu
- 1,5 - 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Buraczki dobrze umyć i zalać zimną wodą. Gotować do miękkości.
Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce.
Korzeń chrzanu dokładnie opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce.Starty chrzan przełożyć do słoika lub miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzątkiem do połowy wysokości chrzanu i zamieszać.
Chrzan przykryć i odstawić do ostudzenia.
Do buraczków dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.
Dodawać również małymi porcjami ostudzony chrzan i nadal mieszać. Chrzanu do0dać według uznania - tak, aby nie było zbyt ostre.Do smaku można dodać również jeszcze odrobinę soli, cukru i soku z cytryny.