tradycja w kuchni

Domowa ćwikła z chrzanem

Podstawy gotowania

Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Składniki:

  • ok. 2 kg buraczków
  • ok. 0,5 kg korzenia chrzanu
  • 1,5 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 2 cytryn

Wykonanie:

Buraczki dobrze umyć i zalać zimną wodą. Gotować do miękkości.

Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce.

Korzeń chrzanu dokładnie opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce.

Starty chrzan przełożyć do słoika lub miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzątkiem do połowy wysokości chrzanu i zamieszać.

Chrzan przykryć i odstawić do ostudzenia.

Do buraczków dodać sok z 1 cytryny, 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.

Dodawać również małymi porcjami ostudzony chrzan i nadal mieszać. Chrzanu do0dać według uznania - tak, aby nie było zbyt ostre.

Do smaku można dodać również jeszcze odrobinę soli, cukru i soku z cytryny.