Fasolka po bretońsku - przepis na szybki obiad
Fasolka po bretońsku
Składniki:
- ok. 500 g fasolki Jaś
- 250 g boczku wędzonego
- ok. 400 g kiełbasy
- 3 cebule
- 1 puszka pomidorów
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 listki laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na całą noc (nie dłużej niż 12 godzin).
Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.
Napęczniałą fasolkę przełożyć do garnka, wlać również wodę w której się moczyła i dolać jeszcze zimnej tak, aby była trochę powyżej poziomu fasolki.
Do wody wrzucić listki laurowe.
Całość gotować, aż fasola będzie miękka.
Następnie na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę oraz cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebulka się zeszkli.
Do ugotowanej fasoli dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz podsmażony boczek z pozostałymi składnikami.
Fasolę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Gotować jeszcze przez ok. 10 - 15 minut na małym ogniu.