tradycja w kuchni

Fasolka po bretońsku - przepis na szybki obiad

Obiady

Fasolka po bretońsku - przepis na szybki obiad

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • ok. 500 g fasolki Jaś
  • 250 g boczku wędzonego
  • ok. 400 g kiełbasy
  • 3 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na całą noc (nie dłużej niż 12 godzin).

Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.

Napęczniałą fasolkę przełożyć do garnka, wlać również wodę w której się moczyła i dolać jeszcze zimnej tak, aby była trochę powyżej poziomu fasolki.

Do wody wrzucić listki laurowe.

Całość gotować, aż fasola będzie miękka.

Następnie na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę oraz cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebulka się zeszkli.

Do ugotowanej fasoli dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz podsmażony boczek z pozostałymi składnikami.

Fasolę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Gotować jeszcze przez ok. 10 - 15 minut na małym ogniu.