Faworki / chruściki - sprawdzony przepis
Faworki / chruściki - sprawdzony przepis
Składniki:
- ok. 1,5 szkl mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 2 - 2,5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu / wódki
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Następnie dodać żółtka, śmietanę, spirytus / wódkę, cukier puder oraz szczyptę soli.
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne, a następnie okładać wałkiem, aby się napowietrzyło.
Rozpłaszczone ciasto po uderzeniach wałkiem podwija się pod spód i ponownie uderza kilka razy i powtarzamy tak, aż powstaną pęcherzyki.
Zazwyczaj zajmuje to ok. 10 - 15 minut.
Tak przygotowane ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski.
Na środku porobić nacięcia.
Następnie jeden koniec poaska przewlec przez nacięcie i delikatnie przeciągnąć.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Po wyjęciu położyć do odsączenia na papierowym ręczniku.
Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.