tradycja w kuchni

Faworki / chruściki - sprawdzony przepis

Deser

Faworki / chruściki - sprawdzony przepis

Faworki / chruściki - sprawdzony przepis

Składniki:

  • ok. 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 - 2,5 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu / wódki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać.

Następnie dodać żółtka, śmietanę, spirytus / wódkę, cukier puder oraz szczyptę soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne, a następnie okładać wałkiem, aby się napowietrzyło.

Rozpłaszczone ciasto po uderzeniach wałkiem podwija się pod spód i ponownie uderza kilka razy i powtarzamy tak, aż powstaną pęcherzyki.

Zazwyczaj zajmuje to ok. 10 - 15 minut.

Tak przygotowane ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować bardzo cienko i pokroić w paski. 

Na środku porobić nacięcia.

Następnie jeden koniec poaska przewlec przez nacięcie i delikatnie przeciągnąć.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Po wyjęciu położyć do odsączenia na papierowym ręczniku.

Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.