Co zrobić, aby koperek był dłużej świeży? Zobacz!
Co zrobić, aby koperek był dłużej świeży? Zobacz!
Koperek to jedno z ziół najczęściej stosowanych w polskich kuchniach, jednak jego wadą jest to, że dość szybko więdnie, dlatego warto wiedzieć co zrobić, aby zachował swoją świeżość do kolejnego obiadu!
Sposób I
Usunięcie folii, w której jest sprzedawany.
Folia nie pozwala mu oddychać, przez co szybko więdnie lub gnije.
Sposób II
Umieszczenie koperku w szklance z wodą.
Należy pamiętać, aby wody nie było za dużo, ponieważ koperek zacznie szybko gnić.
Sposób III – raczej wszystkim znany :)
Mrożenie koperku – wystarczy świeży koperek posiekać, przełożyć do pudełeczka lub woreczka i umieścić w zamrażalniku. Jest to świetny sposób na przedłużenie jego świeżości.
Sposób IV:
Świeży koperek, osuszony z wody, pokroić, umieścić w suchym słoiczku i odstawić do lodówki.