tradycja w kuchni

Co zrobić, aby koperek był dłużej świeży? Zobacz!

Porady

Co zrobić, aby koperek był dłużej świeży? Zobacz!

Co zrobić, aby koperek był dłużej świeży? Zobacz!

Koperek to jedno z ziół najczęściej stosowanych w polskich kuchniach, jednak jego wadą jest to, że dość szybko więdnie, dlatego warto wiedzieć co zrobić, aby zachował swoją świeżość do kolejnego obiadu!


Sposób I

Usunięcie folii, w której jest sprzedawany.

Folia nie pozwala mu oddychać, przez co szybko więdnie lub gnije.


Sposób II

Umieszczenie koperku w szklance z wodą.

Należy pamiętać, aby wody nie było za dużo, ponieważ koperek zacznie szybko gnić.


Sposób III – raczej wszystkim znany :)

Mrożenie koperku – wystarczy świeży koperek posiekać, przełożyć do pudełeczka lub woreczka i umieścić w zamrażalniku. Jest to świetny sposób na przedłużenie jego świeżości.


Sposób IV:

Świeży koperek, osuszony z wody, pokroić, umieścić w suchym słoiczku i odstawić do lodówki.