Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (np: z łopatki)
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- bułka tarta
- 3 - 4 szkl bulionu
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej
Wykonanie:
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać kasze mannę, rozdrobnioną cebulę, jajka oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Z tak przygotowanej masy formować "kotlety", obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony.
Podsmażone gołąbki przełożyć do gorącego się wywaru i gotować przez 15 - 20 minut.Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę rozmąconą z kilkoma łyżkami wody.
Na koniec dodać śmietanę zahartowaną z gorącym wywarem.
Całość zagotować. Sos powinien być gęsty.