tradycja w kuchni

Makaron z brokułami i kurczakiem

Obiady

Makaron z brokułami i kurczakiem

Makaron z brokułami i kurczakiem

Składniki:

  • 200 - 250 g makaronu rurki lub spaghetti
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki.

Następnie ugotować go w osolonej wodzie z odrobiną cukru.

Gdy będzie miękki brokuł odcedzić.

Białą część pora pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poddusić na maśle, aż będzie miękki.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę.

Przyprawić pieprzem, solą i obsmażyć na oliwie na złoty kolor.

Na koniec do mięsa dodać brokuł i por.

Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem do smak oraz dodać ugotowany al dente makaron rurki.

Następnie dolać  śmietanę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przed podaniem makaron można posypać parmezanem.