Makaron z brokułami i kurczakiem
Makaron z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- 200 - 250 g makaronu rurki lub spaghetti
- 1 pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 2 łyżki masła
- 1 biała część pora
- ok. 100 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
Następnie ugotować go w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
Gdy będzie miękki brokuł odcedzić.
Białą część pora pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poddusić na maśle, aż będzie miękki.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Przyprawić pieprzem, solą i obsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Na koniec do mięsa dodać brokuł i por.
Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem do smak oraz dodać ugotowany al dente makaron rurki.
Następnie dolać śmietanę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przed podaniem makaron można posypać parmezanem.