tradycja w kuchni

Pyszny schab w sosie cebulowym

Obiady

Pyszny schab w sosie cebulowym

Pyszny schab w sosie cebulowym

Składniki:

  • 60 -70 dag schabu bez kości
  • 3 - 4 cebule
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki soli czosnkowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 szkl przegotowanej wody
  • olej lub oliwa


Wykonanie:

Schab umyć i osuszyć. Pokroić w plasterki o grubości ok 1 - 2 cm.

Plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz solą czosnkową.

Mięso odstawić na 1 - 2 godziny do lodówki.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Do cebulki dodać plastry mięsa i obsmażać je przez ok. 10 minut - mięso powinno mieć złoty kolor.

Następnie mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (przez 1 - 1,5 godziny).

W razie potrzeby do mięsa można dolać odrobinę wody.

Na koniec do tak przygotowanej potrawy dodać śmietanę zahartowaną w odrobinie wywaru.

Schab w sosie cebulowym podawać z makaronem lub ziemniakami i surówką.