Pyszny schab w sosie cebulowym
Pyszny schab w sosie cebulowym
Składniki:
- 60 -70 dag schabu bez kości
- 3 - 4 cebule
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżeczki soli czosnkowej
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
- 0,5 szkl przegotowanej wody
- olej lub oliwa
Schab umyć i osuszyć. Pokroić w plasterki o grubości ok 1 - 2 cm.
Plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz solą czosnkową.
Mięso odstawić na 1 - 2 godziny do lodówki.Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Do cebulki dodać plastry mięsa i obsmażać je przez ok. 10 minut - mięso powinno mieć złoty kolor.Następnie mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (przez 1 - 1,5 godziny).
W razie potrzeby do mięsa można dolać odrobinę wody.
Na koniec do tak przygotowanej potrawy dodać śmietanę zahartowaną w odrobinie wywaru.
Schab w sosie cebulowym podawać z makaronem lub ziemniakami i surówką.