Żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 - 4 łyżki musztardy
- 3 - 4 łyżki miodu
- 2 cebule
- 2,5 łyżki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 2 łyżki ostrej papryki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Żeberka dokładnie opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje.
W miseczce wymieszać przyprawy: paprykę, rozmaryn, sól czosnkową, pieprz ziołowy, sól oraz pieprz czarny.
Żeberka natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, przykryć folia i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Po upływie tego czasu żeberka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować wymieszanymi ze sobą miodem, cukrem trzcinowym oraz musztardą.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę cebule.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez 1,5 godziny.
Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
Przepisy na najlepsze surówki znajdziesz tutaj: