tradycja w kuchni

Żeberka w miodzie i musztardzie

Obiady

Żeberka w miodzie i musztardzie

Żeberka w miodzie i musztardzie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 - 4 łyżki musztardy
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Żeberka dokładnie opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje.

W miseczce wymieszać przyprawy: paprykę, rozmaryn, sól czosnkową, pieprz ziołowy, sól oraz pieprz czarny.

Żeberka natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, przykryć folia i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Po upływie tego czasu żeberka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarować wymieszanymi ze sobą miodem, cukrem trzcinowym oraz musztardą.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę cebule.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez 1,5 godziny.

Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.


Przepisy na najlepsze surówki znajdziesz tutaj:

Surówki