Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 350 - 400 g świeżych pieczarek
- ok. 300 ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 1,5 - 2 łyżki musztardy ziarnistej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej lub oliwa
- sos sojowy (można pominąć)
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
Następnie pokroić w kostkę.
Przyprawić pierzem i solą.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Do kurczaka dodać pokrojoną w piórka lub kostkę obraną cebulę i smażyć, aż się lekko zrumieni.
Następnie składniki z patelni przerzucić do garnka, a na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
Usmażone pieczarki dodać do kurczaka i cebuli.Składniki podlać ok. 50 ml wody, a następnie dodać śmietanę i musztardę.
Całość dusić, aż sos zgęstnieje.Można dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej rozmieszanej z zimną wodą.
Kurczaka można podawać z ziemniakami, ryżem,. makaronem lub grzankami.