tradycja w kuchni

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Obiady

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 350 - 400 g świeżych pieczarek
  • ok. 300 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1,5 - 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej lub oliwa
  • sos sojowy (można pominąć)

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.

Następnie pokroić w kostkę.

Przyprawić pierzem i solą.

Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Do kurczaka dodać pokrojoną w piórka lub kostkę obraną cebulę i smażyć, aż się lekko zrumieni.

Następnie składniki z patelni przerzucić do garnka, a na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.

Usmażone pieczarki dodać do kurczaka i cebuli.

Składniki podlać ok. 50 ml wody, a następnie dodać śmietanę i musztardę.

Całość dusić, aż sos zgęstnieje.

Można dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej rozmieszanej z zimną wodą.

Kurczaka można podawać z ziemniakami, ryżem,. makaronem lub grzankami.